Lábszár protézisek

Lábszár amputáltak végleges ellátására kétféle konstrukciót ajánlunk, melyek hosszú távú, már kozmetikai fedéssel készült eszközöket jelentenek.

Ezek a megoldások ún. belsővázas, azaz moduláris elemekből felépülő, csővázas lábszár protézisek (L-251, L-252). Ezekben az esetekben a protézis csonktokját csőváz elemek kötik össze a protézis lábbal, melyeket merev, vagy egytengelyes bokaszerkezettel látunk el. A külső kozmetikai fedés könnyű, formában és méretben megegyező habszivacs, melyet kozmetikai harisnya egészít ki.

Indikáció:
Láb és lábszár veleszületett vagy szerzett hiánya esetén, ideiglenes protézis legalább három hónapig történő kötelező viselése után, ha a csonk kialakult, és a protézis használója felkészült az eszköz viselésére.

Kiegészítő feltételek, megjegyzések az indikációhoz:
2. aktivitási szint: a beteg kültérben korlátozott protézishasználatra képes.
3. aktivitási szint: a beteg korlátlan protézishasználatra képes beltérben és kültérben.

Ez a megoldások belsővázas, azaz moduláris elemekből felépülő, csővázas lábszár protézis, amelynél a protézis csonktokját csőváz elemek kötik össze a protézis lábbal melyeket merev, vagy egytengelyes bokaszerkezettel látunk el. A külső kozmetikai fedés könnyű, formában és méretben megegyező habszivacs, melyet kozmetikai harisnya egészít ki. A csonktokot szíjas felfüggesztéssel látjuk el, amely a protézis rögzítését biztosítja. 

A technika és a protetikai ellátások fejlődésével lehetővé vált az alsó végtag amputált személyek magasabb aktivitási szintjének megfelelő protézis-rendszerek alkalmazása és használata. A protézisek építő elemeiben, mint a protézisláb, lengés csillapítók, bokaszerkezetek, tokrendszerek területén igen sok fejlesztés valósult meg az elmúlt pár évtizedben. Elsősorban a dinamikus járás, a protézis használó által létrehozott energiák visszaadásában jelentenek fontos szerepet az ún. energia-tárolós protézis lábak.

Tudástár

Országos elérhetőség