Ortézisek

Átmeneti segítség a gyógyulásig

Az ortézisek a meglévő mozgás- és támasztó szervek működésbeli fogyatékosságainak, kóros elváltozásainak kezelését, az elveszített, kiesett működőképesség részbeni helyreállítását, pótlását szolgáló gyógyászati segédeszközök.
Működésük szerint az ortéziseket két nagy csoportra osztjuk:

          - aktív (dinamikus) ortézisek
             - passzív (merev) ortézisek

Az aktív ortézisek az elvesztett működőképességet a test más területén meglévő valamilyen izommozgás, vagy egyéb energia (pneumatikus, hidraulikus, rugós, stb.) felhasználásával pótolják.
Felépítésükből eredően képesek támogatni az ízületekben létrejövő mozgásokat, a különféle irányokban történő kontrollált elmozdulásokat. Ilyen eszközök lehetnek az aktív térd ortézisek, prevenciós eszközök, sport sérülések kivédésére szolgáló termékek is.

A passzív ortézisek elsődleges feladata, hogy a végtagokat vagy a gerincet érő, veleszületett vagy szerzett ortopédiai betegségek kezelésében segítséget nyújtson az érintett személy számára. A gyulladásos megbetegedések, baleseti sérülések, a nehezen gyógyuló törések egyik legfontosabb gyógymódja a beteg testrész rögzítése, nyugalomba helyezése, vagyis a működésből való időleges vagy végleges kivonása. Ennek megfelelően a végtagi ortézisek rendeltetése: rögzítés, támasztás, tehermentesítés, korrigálás.

A különféle ortézisek alapanyagaiban igen változatos a kínálat. Ma már a korszerűnek tekinthető polymerekből, alacsony és magas hőmérsékleten megmunkálható műanyagokból készülnek a passzív ortézisek, de speciális habokat, laminált szivacsokat, EVA anyagokat, gumi szövetes textíliákat is használnak az eszközök gyártásakor. Az erősített, vázszerkezettel készülő termékeknél az alumínium, acél, rozsdamentes acélok biztosítják a mozgó, forgó vagy merevítő funkciókat segítő sínezetek alapanyagait.

Az ortézisek döntően végtagokat, végtagrészeket, ízületeket hidalnak át, azok működésbeli képességeit segítik. Termék kínálatunkban a legegyszerűbb lábujj kezelő eszköztől, a teljes alsó és felső végtagi ortéziseken át az egyedi gerinckezelő eszközökig, és ortopédiai fűzőkig minden megtalálható.


Tudástár

Országos elérhetőség