Alsó végtag protetika

Hagyomány és technika

Az alsó végtag protetika körében egy-, vagy többtengelyes, hidraulikával mozgatható pneumatikus protéziseket készítünk (boka-, térd-, lábszár-, combprotézisek), elsősorban ér- és cukorbetegség miatt amputált betegeink számára.

Cégünk protetikai ellátásában elérhetők a négy vagy akár hat tengelyes, számítógép által vezérelt térdszerkezetek is.

 

 Aktivitási skála 

Aktivitási szint jelzéseAz OrtoProfil által készített protéziseket a betegek aktivitási szintjének megfelelően alakítjuk ki. A protézisek ellenállóságát, terhelhetőségét az alábbi aktivitási skála szemlélteti: 

0. aktivitási szint
A legalacsonyabb aktivitásba tartoznak azok a protézisek, amelyek funkciója lényegében csak esztétikai pótlás. Ezek a protézisek a legtöbb esetben sebek, égési sérülések eltakarását szolgálják. A protézisek leggyakoribb anyaga szilikon.

1. aktivitási szint 

    I. aktivitási szint (75 kg)
Az I. aktivitási szintű személyek naponta rendszerint rövid ideig, rövid távot és beltéren mozognak. Emiatt a protézis és az alkatrészek átlagos terhelésre vannak méretezve, vagy nagy súlyra. Az I. aktivitásba tartozó személyek nem aktívak, nem járnak dolgozni, nincsenek rendszeres lakóhelytől távoli teendőik. Számukra többnyire egyszerű szerkezetű protézisek készülnek.

 

2. aktivitási szint 

II. aktivitási szint (100 kg)

A II. aktivitási szintbe azok a személyek tartoznak, akik lakhelyüket elhagyják és rövid vagy közepes távolságok megtételére használják a protézist. A protézisek használata közben képesek lehetnek akár kisebb akadályok leküzdésére is. A protézis használata naponta több óra is lehet. A protézisbe az átlagos igénybevételt elviselő alkatrészek kerülnek bele.

 

   
3. aktivitási szint

III. aktivitási szint (125 kg)

Ez az aktivitási szint megegyezik egy egészséges ember átlagos aktivitásával. A III. aktivitási szinthez tartozó személyek a protézist gyakorlatilag korlátlan ideig és rendszerességgel használják, a legkülönbözőbb körülmények között. Ennek megfelelően a protézisbe az egész napos igénybevételre is alkalmas alkatrészek kerülnek beszerelésre.

 

 

 4. aktivitási szintIV. aktivitási szint (125 kg)

A IV. aktivitási szinthez azok a személyek tartoznak, akik az átlagembernél aktívabb életet élnek. Jellemzően sportolnak is a protézis segítségével. A protézisbe az átlagon felüli igénybevételnek megfelelően csúcstechnológiát képviselő alkatrészeket építünk be, ezért a legextrémebb igénybevételt is kibírják.


Tudástár

Országos elérhetőség