Kiegészítő termékek

A térdízületi kontraktúra kezelő közvetlenül a lábszár amputációt követően kerül felhelyezésre az amputált lábszárcsonkra. Feladata, hogy megelőzze a térdízületben kialakuló flexiós, hajlításos zsugorodást. A termék gyakorlatilag egy nyújtó készülék, mely a térdízületet nyújtott-feszített állapotban stabilizálja.

Indikáció:
Lábszár amputációt követően a térdízületi kontraktúra megelőzésére.

A korszerű függesztési elvek ma már sokkal pontosabb, szakszerűbb, biztonságosabb és kényelmesebb megoldásokat jelentenek szerte a világon, így hazánkban is. Ma már könnyen elérhetőek és hozzáférhetőek ezek a protézis kiegészítők. A csonk protézis és terhelés viselőképessége nagyban múlik az amputált csonk fizikális állapotán.

Azokban az esetekben ahol csonkérzékenység alakult ki, vagy egész napos aktív protézis használata áll fent, szükséges a csonk körüli terület védelme, megakadályozva a csonk kidörzsölődését vagy kisebesedését a tokban.  A csonkágy tokon belüli nyomó, nyíró erők létrejötte miatt szükséges és fontos az egyenletes nyomás kialakítása, az érzékeny csonkfelszínek tehermentesítése, melyet egy tokon belüli réteggel, azaz linerrel lehet a legjobban megoldani.

A linerek a protézisek jobb illeszkedését is segítik, ezek a csonk és a tok közötti hézagot töltik ki, így biztosítják a csonk és a tok közötti biztonságos, elmozdulás mentes kapcsolatot és a megfelelő kényelmet. A linerek a hagyományos csonkharisnyás-ágyazáshoz képest fokozottabb komfortérzetet biztosítanak.

A linerek gumihoz hasonló állagú, rugalmas, szilikon anyagból készülnek. Belül teljesen szilikon vagy gél borításúak, így szinte a csonkra tapadnak. A linerek külső része lehet szövet borítású is.

A linerek végén egy ún. illesztő csap található, amely a rögzítést és a pozícionálást segíti elő, ezek egy speciális zárszerkezetbe csatlakoznak. A zárszerkezet segítségével folyamatos és biztonságos kapcsolat alakítható ki a protézis és az amputált csonkja között. Gyakorlatilag garantált, hogy a járás során a protézist viselő nem tudja elhagyni a protézisét, legyen az normál közlekedés vagy sportolás.

A csonk linerek használata a jobb függesztés mellett nagyobb kényelem érzetét eredményez, így a járás fájdalommentessé tehető. A szilikonos linerek elsősorban a jobb függesztést segítik elő tapadásuk révén, a gél linerek pedig a magasabb komfortérzetet is biztosítják. A linerek jobb tapadásához, a protézisek biztonságosabb függesztéséhez hozzájárulnak még a különféle szilikonos függesztők is, melyek a protézis külső felszínét kötik össze a testfelszínekkel, így nagyobb tapadással biztosítják a folyamatos viselést.

A különféle pamut és gyapjú csonkharisnyák védik a csonkot a feltöréstől, kényelmes viseletet biztosítanak a művégtaghoz, melegíti és szellőzteti a bőrt. Könnyen tisztíthatók, az ápolás és tisztán tartás a csonk egészsége miatt rendkívül fontos.
 Ezek a termékek különböző vastagtagságban 100% pamut és gyapjú alapanyagból készülnek, melyek a lábszár csonkok érzékeny felszíneinek megóvásában segítenek, valamint a csonk térbeli, körfogatbeli változásait hivatottak követni. 

A kompressziós csonkharisnyák elsősorban a csonk körüli nyomás egyenletes eloszlását biztosítják a tokon belül. Ezek különböző vastagtagságban vannak kialakítva, melyek a lábszár csonkok érzékeny felszíneinek megóvásában segítenek, valamint a csonk térbeli, körfogatbeli változásait hivatottak követni. 

Tudástár

Országos elérhetőség