Csonk linerek

Szilikon és gél linerek

A korszerű függesztési elvek ma már sokkal pontosabb, szakszerűbb, biztonságosabb és kényelmesebb megoldásokat jelentenek szerte a világon, így hazánkban is. Ma már könnyen elérhetőek és hozzáférhetőek ezek a protézis kiegészítők. A csonk protézis és terhelés viselőképessége nagyban múlik az amputált csonk fizikális állapotán.

Azokban az esetekben ahol csonkérzékenység alakult ki, vagy egész napos aktív protézis használata áll fent, szükséges a csonk körüli terület védelme, megakadályozva a csonk kidörzsölődését vagy kisebesedését a tokban.  A csonkágy tokon belüli nyomó, nyíró erők létrejötte miatt szükséges és fontos az egyenletes nyomás kialakítása, az érzékeny csonkfelszínek tehermentesítése, melyet egy tokon belüli réteggel, azaz linerrel lehet a legjobban megoldani.

A linerek a protézisek jobb illeszkedését is segítik, ezek a csonk és a tok közötti hézagot töltik ki, így biztosítják a csonk és a tok közötti biztonságos, elmozdulás mentes kapcsolatot és a megfelelő kényelmet. A linerek a hagyományos csonkharisnyás-ágyazáshoz képest fokozottabb komfortérzetet biztosítanak.

A linerek gumihoz hasonló állagú, rugalmas, szilikon anyagból készülnek. Belül teljesen szilikon vagy gél borításúak, így szinte a csonkra tapadnak. A linerek külső része lehet szövet borítású is.

A linerek végén egy ún. illesztő csap található, amely a rögzítést és a pozícionálást segíti elő, ezek egy speciális zárszerkezetbe csatlakoznak. A zárszerkezet segítségével folyamatos és biztonságos kapcsolat alakítható ki a protézis és az amputált csonkja között. Gyakorlatilag garantált, hogy a járás során a protézist viselő nem tudja elhagyni a protézisét, legyen az normál közlekedés vagy sportolás.

A csonk linerek használata a jobb függesztés mellett nagyobb kényelem érzetét eredményez, így a járás fájdalommentessé tehető. A szilikonos linerek elsősorban a jobb függesztést segítik elő tapadásuk révén, a gél linerek pedig a magasabb komfortérzetet is biztosítják. A linerek jobb tapadásához, a protézisek biztonságosabb függesztéséhez hozzájárulnak még a különféle szilikonos függesztők is, melyek a protézis külső felszínét kötik össze a testfelszínekkel, így nagyobb tapadással biztosítják a folyamatos viselést.

A csonk linerek egyedi méltányossági kérelemmel rendelhetőek, vagy saját finanszírozás keretén belül megvásárolhatóak.

Cégünk több nemzetközi gyártó kiemelt minőségű liner termékeit is forgalmazza (Alps, Össur, Otto Bock).

Bővebb információért, kérjük forduljanak kezelőorvosukhoz, vagy keressék munkatársainkat a legközelebbi gyógyászati segédeszköz szaküzletünkben: ORSZÁGOS ELÉRHETŐSÉG

 

A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!


Tudástár

Országos elérhetőség