Comb protézisek

Az idősebb, vagy mozgásukban korlátozott szinten közlekedni képes comb amputált személyek végleges ellátására a leggyakrabban alkalmazott combprotézis az L-602/K, mely könnyített, belső vázas protézist jelent, zárt vagy nyitható műanyag tokkal. A protézis függesztését segíti a külső oldalra elhelyezett trochanter szíj, vagy deréköv. A protézis záras, nyitható egytengelyes ízülettel készül, mely a járás során kellő biztonságot ad a viselő számára. A combprotézis külső kozmetikai fedése habszivacs borítással és kozmetikai fedő harisnyával, a protézis láb mozgó bokaszerkezettel, vagy merev bokás kialakítással készül.

Traumás sérülés, tumor vagy érbetegség miatt comb amputált, de magasabb szinten közlekedni képes személyek végleges ellátására alkalmazott combprotézis az L-355 és az L-356 típusú csővázas combprotézis, mely könnyített, belső vázas protézist jelent, zárt műanyag tokkal. Ideális esetben szelepes, vákuum tokos megoldást alkalmazunk. A protézis készülhet többtengelyes, fékes térd ízülettel, mely a járás során dinamikus, kiegyenlített járást eredményez a viselő számára. A combprotézis külső kozmetikai fedése habszivacs borítással és kozmetikai fedő harisnyával készül, a protézis mozgó bokaszerkezettel, vagy dinamikus protézis lábbal készül.

A technika és a protetikai ellátások fejlődésével lehetővé vált az alsó végtag amputált személyek magasabb aktivitási szintjének megfelelő protézis-rendszerek alkalmazása és használata. A protézisek építő elemeiben, mint a protézisláb, lengés csillapítók, bokaszerkezetek, tokrendszerek területén igen sok fejlesztés valósult meg az elmúlt pár évtizedben. Elsősorban a dinamikus járás, a protézis használó által létrehozott energiák visszaadásában jelentenek fontos szerepet az ún. energia-tárolós protézis lábak.

Tudástár

Országos elérhetőség