Felső végtag protetika

A felső végtag hiánya tulajdonképpen a felső végtag bármely részét érintheti. Egyes esetekben csak esztétikai pótlásra van lehetőség, amikor az amputált személy adottságai (csonkproblémák, csonkhosszúság, stb.) nem teszik lehetővé a mechanikus vagy az elektromos vezérlést.

A mechanikus vezérlésű protézisek vállszalag, vagy fém bovden közreműködésével mozgathatók a váll ízülete segítségével.

Az elektromos vezérlésű felső végtag pótlások szenzorokkal érzékelik az egy-egy izomcsoport megfeszítésével keletkező myo-szignálokat. Ezek az impulzusok adnak jelet a protézisbe épített kis-ízületek mozgatásához, melyhez az erre a célra szolgáló kisméretű akkumulátor biztosít energiát. A páciens ergo-terapeuta segítségével tanulhatja meg a végtag pótlás működtetését.

Az alkar hiánya esetén az alábbi technikai megoldások léteznek:

  • passzív, csak kozmetikai pótlások,
  • aktív mechanikus, testi energiával működtetett protézisek,
  • myo-elektromos protézisek,
  • bionikus protézis rendszerek.

Az alkar amputáltak kozmetikai ellátását könnyűsúlyú műgyantából készült egyszerű protézisek jelentik, melyek kozmetikai kesztyűvel vannak ellátva. Ezek külső megjelenésükben igyekeznek hasonló képet, formát, színt megjeleníteni, mint a viselő ellen-oldali végtagja, tekintettel az amputált személy bőrszín sajátosságaira, nemére és méreteire.

Ezek az alkari művégtagok funkció nélküliek, a hiányt pótolják és az esztétikai/kozmetikai igények kielégítésére szolgálnak.


Tudástár

Országos elérhetőség